+90 232 469 42 42 | info@egepoli.com.tr     

  • Duvarlarda Isı Kaybı Hesabı

    Sandviç Panellerde poliüretan köpük kalınlıkları ısı yalıtım kapasitesine , taşıma kapasitesine, bölge şartlarına ve yapının kullanım amacına göre değişebilmektedir. 30 ile 80 mm arasında değişen poliüretan kalınlıklarında standart üretim yapılmaktadır. Isı yalıtım kapasitesine göre poliüretan kalınlığı belirlenirken Isı Geçirme Katsayısı ve Yoğuşma değerleri dikkate alınmaktadır.

    Sandviç paneller iki metal arası poliüretan iç dolgu malzemesinden oluşan kompozit malzeme olmaları nedeniyle ısı iletken özelliğine sahip metal dış yüzeylerin ısı yalıtımına katkısı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla Isı yalıtım hesaplarında iç dolgu malzemesi olan poliüretanın yalıtım değerleri çok daha önemlidir.

    TS - 825'e göre Isı Geçirme Katsayısı "U" değeri açısından, Türkiye 4 bölgeye ayrılmıştır ve binalarda kullanılacak tüm yapı bileşenlerinin Tablo-1’ de verilen maksimum "U" değerlerini sağlanması istenmektedir. λ = 0.022 W/mK poliüretan dizayn değeri hesaba katılarak tüm ASSAN PANEL ürünlerinin "U" değerleri Tablo-2’ de görüleceği üzere tespit edilmiştir.

    Teknik Detaylar
  • Sandviç Panel Mekanik Dayanım

    Binaların çatı, cephe, iç bölme veya soğuk hava odalarında kaplama malzemesi olarak kullanılan sandviç panellerin hızlı montaj imkanı, yüksek yalıtım özelliklerinin yanısıra taşıma kapasitesi ile mimari tercihlerde ön plana çıkmaktadır. Zati ağırlık, rüzgar yükü , kar yükü , sıcaklık gibi etkenler yalnız veya kombinasyon halinde binaları etkilemektedir. ASSAN PANEL çatı ve cephe sistem taşıma tablolarından her türlü mimari projenin gereksinimlerini karşılayacak uygun ürünler seçilebilmektedir.

    Sandviç paneller iki metal arası poliüretan iç dolgu malzemesinden oluşan kompozit malzeme olmaları nedeniyle maruz kaldıkları yükler karşısındaki davranışları dikkatle değerlendirilmelidir. Metal yüzeyler ve poliüretan iç dolgu malzemelerin herbirinin ayrı ayrı taşıma kapasitesi olmasına rağmen, düşük elastisite modülü değerleri nedeniyle kendi ağırlıklarını bile taşımakta zorlanmaktadır. Diğer taraftan kompozit halde yüksek kayma ve eğilme dayanımı sayesinde her bir katmandan daha iyi taşıma kapasitesine sahip yeni bir sistem oluşmaktadır. Birleşimlerdeki homojen dağılım ve yüksek yapışma aderansı nedeniyle eğilme momentini sadece metal yüzeyler karşılamaktadır ki yüzeyde buruşmayı birebir etkilemektedir. Kayma etkisinin büyük kısmını ise metal yüzeylerden çok daha kalın iç dolgu malzemesi karşılar. Bu nedenle kompozit sistem artan kayma kapasitesi sayesinde sandviç panellere avantajlar sağlamaktadır.

    Sonuç olarak panellerin trapez formu ve iç dolgu malzemesinin mukavemeti taşıma kapasitesini çok etkilemektedir.

    Sandviç Panellerde mekanik dayanım konusu TSE EN 14509 (Kendini taşıyan çift yüzeyli metal kaplama yalıtım panelleri) standardında test yöntemleri ile detaylıca belirtilmiştir;

    Teknik Detaylar
  • Sandviç Panel Montaj Detayları

    Isı, su ve ses yalıtımında en ideal malzemelerin, üstün teknoloji kullanılarak üretilen poliüretan dolgulu paneller, diğer alternatifli malzemelere göre, kullanıcılara birçok avantajlar sağlamaktadır. Üretimde titiz ve hassas kontroller sayesinde üstün kaliteli üretime ulaşılabilmektedir. Ancak üstün kalitedeki panellerin kullanılmasında en yüksek verimliliğin sağlanması için kullanıcıların da montaj esnasında bazı durumlara özen göstermesi gerekmektedir:

    Teknik Detaylar
  • Sandviç Panel Performans Avantajları

    Gelişen üretim teknolojisi ve kaliteli malzemelerle beraber yüksek taşıma kapasitesine sahip sandviç paneller üretilebilmektedir. Taşıma kapasitesi, panelin iç dolgu malzemesinin yoğunluğu ve kalınlığının yanısıra metal üzeylerin formuna da bağlı olup, kendi ağırlıklarının çok üzerinde yükleri paneller rahatlıkla taşıyabilmektedir. Bu yeteneği sayesinde yapıların çatı ve cephelerinde kaplama malzemesi olarak tercih edilmektedir. Esasen çelik, ahşap veya betonarme konstrüksiyona sahip tüm yapılarda uygulanabilen en ideal yapı malzemesidir. Ayrıca uygun sandviç panel tercihi ile artırılacak aşık mesafeleri sayesinde hem konstrüksiyon malzemesinden hemde toplam montaj süresinden tasarruf edilebilir.

    18 metreye varan uzunluklarda üretilen sandviç panellerin yapılarda kullanılması ile kaplanan yüzeyin montaj işciliği yanısıra birleşim nokta sayısı oldukça azalacaktır. Gelişen nakliye ve taşıma imkanları sayesinde büyük cephe ve çatı yüzeyler kısa zamanda kapanabilmektedir. Cephelerde 10 dak./m2 ve çatılarda 8 dak./m2 montaj süreleri kabaca veri olarak kullanılmaktadır. Sandviç panel, yapı hacmi veya bina yüksekliğini sınırlandırmazken, limit değerler taşıyıcı konstrüksiyona göre belirlenmektedir.

    Teknik Detaylar
  • Sandviç Panel Uygulama Resimleri

    Sandviç panellerin montajları hakkında en doğru bilgiği aşağıdaki teknik dökümanda bulabilirsiniz.

    Teknik Detaylar
  • Sandviç Panel ve Çevre

    Farklı malzemelerden oluşan yapı bileşenlerinin çevresel uyumu değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Sandviç panellere fiziksel açıdan bakıldığında metal yüzeyleri, organik kaplamaları, poliüretan çekirdek dolgu malzemeleri olmak üzere tümü güvenli bileşenlerdir. Bu durum malzemelerin yapıya montajı ve montajı sonrası yapıdaki kullanım süresince geçerlidir. Küçük revizyonlar hariç yaklaşık elli yıldır aynen uygulanmakta olan bu kaplama sisteminin güvenirliği zaten tecrübelerle sabittir.

    Gıda güvenliğini gerektiren uygulamalar başta olmak üzere sandviç panelde kullanılan tüm malzemeler hijyen gerekliliklerini rahatlıkla karşılamaktadır. Kire, küfe ve çürümeye dayanımın yanısıra kokusuzluk gibi biyolojik özellikleri aynı anda içerisinde barındıran iç dolgu malzemesi poliüretan çok ciddi avantajlar sunmaktadır. Yüksek yalıtım kapasitesi de dikkate alındığında onu ideal iç dolgu malzemesi yapmaktadır.

    Poliüretan içerisinde kullanılan şişirici gazların ekolojiye etkisi cevaplanması gereken diğer konulardan biridir. Yapılan araştırmalar sonucu eskiden kullanılmakta olan şişirici gazların ozon tabakasını etkilediği tespit edilmiştir. Bu durum karşısında çevreye duyarlı sandviç panel üreticilerinin büyük gayretleri ile çevre dostu n-pentan şişirici gazlar tercih edilmeye başlanmıştır.

    Teknik Detaylar
  • Ses Yalıtımı

    Ses denince akla, atmosferde yol alan titreşimler gelir. Atmosferde titreşen bir nesne, çevresindeki hava moleküllerini hareket ettirir. Hava moleküllerinin dairesel hareketi, kulakların hissedebileceği basınç değişimi dalgaları yaratır.

    Sesin temel karakteristiği frekanstır. Farklı tireşimler yayan nesnelerden farklı sesler duymamızın nedeni, ses dalgalarının frekansındaki farklılıklardır. Bir insan, 20 – 20.000 Hertz arasındaki sesleri duyabilmektedir. Seslerin basınç düzeyi desibel ile (dB) ölçülür.

    Teknik Detaylar
  • Tek Kat Trapez Sac Montaj Detayları

    1. Tek Kat Trapez sac montajına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, hakim rüzgarın hangi yönden estiğinin belirlenmesidir. Trapez sac montajı, hakim rüzgarın tersi istikamette yapılmalıdır.

    2. Çatı trapezi montajında kullanılacak bağlantı elemanları hadve üzerlerinden konstrüksiyona dik ve EPDM contalı pullarla monte edilmelidir. Cephe trapezlerinde ise hadve içlerinden ve yine aynı özellikteki bağlantı elemanları ile monte edilmelidir.

    3. Çatı trapezlerinde rüzgar kuvvetinin şiddetine bağlı olarak mahya ve saçak bölgelerinde her hadveden konstrüksiyona tespit edilmeli, boş aşık sırası bırakmamak kaydı ile m2’de minimum 2.5 adet bağlantı elemanı sayısına ulaşılmalıdır. Montajda kullanılacak vida adedi, rüzgar durumuna göre ve detayların gerektirdiği miktarda olmalıdır.

    4. Çatı trapez saclarında olası sızıntıların önüne geçmek için montajı semer ile birlikte hadveden yapılmalıdır. Semer seçilirken kullanılacak trapez formuna uygun, montaj sırasında zarar görmeyen ve özelliğini yıllar boyunca kaybetmeyen semerler seçilmelidir. Semer kullanılmayan çatı uygulamalarında vidaların epdm sızdırmazlık contasının çapı en az 22 mm olmalıdır.

    5. Trapezlerin boyuna binilerinde; eğime bağlı olarak min. 20cm. bindirme yapılmalı ve bini bölgelerinde her hadveden konstrüksiyona tespit edilmelidir. Bini altlarına gelen aşıkların eni küçük ise aşık üzerine lama kullanılmalıdır.

    6. Düşük eğimli çatılarda mutlaka biniler arasına bant uygulanması yapılmalıdır.

    Teknik Detaylar
  • Yangın Testleri ve Sınıflandırma

    Bir çok ülke, yangından korunma amacıyla kabul edilebilir minimum seviyeyi oluşturmak için hükme dayalı zorunluluklar getirmiştir. Tasarımcılar tarafından rehber niteliğindeki bu zorunluluklar tüm sorulara cevap veremeyebilir fakat yol göstericidir. Türkiye’de üzerinde fazlaca durulmayan yangın mevzuatı, Avrupa Birliği tarafından oldukça önemsenmektedir. Mevzuatlarda yangın durumunda emniyet konusu özetle aşağıda verilen gereklilikler dikkate alınarak hazırlanmıştır.

    Yapı içinde yangın çıkması, yangının ve dumanın yayılması sınırlı olmalıdır (Yangına Tepki).
    İnşa edilen yapının yük taşıma kapasitesi belli bir süre azalmamalıdır (Yangına Dayanım).
    Yangının çevredeki yapılara yayılması sınırlı olmalıdır (Aktif Güvenlik Sistemleri).
    Yapı sakinleri binayı terk edebilmeli veya başka yollarla kurtarabilmelidir (Algılama Sistemleri).
    Kurtarma ekiplerinin emniyeti göz önüne alınmalıdır.

    Yangın öncesi ve sonrası olmak üzere emniyet parametlerinin herbiri önlem açısından önem taşımaktadır. Fakat mimari disiplin içine giren yapı malzemelerinin yangına tepki özellikleri (Yangın Performansı) özellikle değerlendirilmelidir. Yangının büyümesine malzemenin katkısı hatta malzemenin yangına karşı gösterdiği dirence yangın performansı denilmektedir.

    Yangına Tepki testleri son kullanıma uygun küçük ölçekli modeller ile yapılmaktadır. Binada yangının en çok büyüdüğü cephe ve çatı çizgileri modellenerek yangın testine tabi tutulmaktadır.

    Poliüretan dolgulu sandviç panel ile ilgili tüm standartlar ve test yöntemleri TS EN 14509’ da detaylıca belirlenmiştir. Yangın performansının da yer aldığı bu standartta yapı malzemeleri A1’den başlayarak F’ ye kadar altı farklı şekilde sınıflandırılmıştır. Yangın sonrası çıkan duman miktarına ve damlama miktarına göre malzememin test raporları doğrultusunda diğer sınıfları da belirlenmektedir;

    Yapı malzemelerinin yangına tepki sınıflarının belirlenebilmesi için özet tablo

    Teknik Detaylar
  • Soğuk Oda Panelleri

    -30 ºC’ a varan sıcaklık değerlerinde ürünlerin sağlıklı bir şekilde saklanması amacıyla yapılan soğuk hava depoları, düşük sıcaklıklarda kalabilmek için yüksek enerji tüketimine neden olabilmektedir. İyi yalıtımlı çatı ve cephe kaplamaları bu noktada enerji tüketimini minimumda tutarak çok ciddi avantajlar sunmaktadır. Bu tip uygulamalarda optimum ısı yalıtımı elde edebilmek için en ideal yapı malzemesi poliüretan dolgulu sandviç panellerdir.

    Soğutma ihtiyacına bağlı olarak iç sıcaklığın +1 ºC ila +8 ºC arasında değişen, nispeten daha küçük ölçekli soğuk odalarda sebze, meyve, süt, dondurma, et vb ürünler kısa dönemli saklanabilmektedir. Sandviç paneller, bilinen mükemmel ısı yalıtımının yanında lokal hava koşullarında bile hızlı montajı ve neme dayanıklı iç dolgusu sayesinde soğuk kapalı mekan uygulamalarının ideal yapı malzemesidir. Soğuk oda cephe ve tavanlarında kullanılan sandviç panellerin kalınlığı 8 cm ila 20 cm arasında değişebilmektedir. Ayrıca çok büyük ölçekli yapılarda soğuk oda panelleri çok açıklık sistemle oluşturulan aşık sistemine bağlanarak da dış cephe kaplaması olarak tercih edilmektedir. Isı yalıtımının tam olarak sağlanabilmesi amacıyla, izolasyon malzemeleri ile betonarme döşeme yapılmaktadır.

    Teknik Detaylar
  • Sandviç Panel İç Dolgu Malzemeleri Performans Özellikleri

    Poliüretan, PIR, Polistren, Fenolik Köpük ve Taş Yünü gibi malzemeler sandviç panel uygulamalarında en çok tercih edilen iç dolgu çekirdek malzemeleridir. Poliüretan, PIR, Polistren, Fenolik gibi tüm malzemeler Plastik Köpük, Taş Yünü ise İnorganik lifli malzeme olarak iki ayrı grupta nitelendirilmektedir. Aralarındaki farklılık veya sundukları performans avantajları sıkça sorulan ve merak edilen konulardan biridir. Geniş kullanım alanına sahip sandviç panellerin teknik özellikleri bakımından ciddi yanlış anlaşılmaların yanısıra eksik bilgi akışının varlığını kabul etmek gerekir. Yapı fiziğine uygun mekanik dayanım, yalıtım, yangın performansı ve üretim prosesleri dikkate alınarak doğru kompozit sandviç panel tercihinde çekirdek malzeme tipi çok önemli rol oynamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, malzemelerden beklenen tüm performansların doğru belirlenip doğru karşılaştılırması ayrıca önem kazanmaktadır.

    Teknik Detaylar

Son Eklenen Projeler

Takip Edin

Haber Grubuna Katılın

İletişim

 MERKEZ: Zafer Mahallesi Akçay Caddesi No:142 Artkıy Plaza Daire:302 Gaziemir/İzmir (Optimum AVM karşısı)
  +90 232 469 42 42
  +90 232 459 21 03
  +90 232 472 12 64
  +90 232 459 21 04
  info@egepoli.com.tr

 DEPO: Fatih mahallesi 1180/1 sokak No:3 Gaziemir,Sarnıç/İZMİR 
  +90 232 274 74 80